اخبار روز فیلمهاانتخاب سردبیرمراسم و جشنواره ها

آغاز گمانه‌زنی‌ها برای برنده نخل طلای کن 2014 + خودکشی کارگردان و عکسهای لیلا حاتمی در میان داوران

 

به گزارش آریافیلم و به نقل از مهر ، تقدم و خبر آنلاین ، جشنواره فیلم کن که بر خلاف 2 سال گذشته که با رعد و برق و باران شدید همراه بود، این بار در شب روزی آفتابی کلید خورد. با این حال خبر درگذشت مالک بنجلول (Malik Bendjelloul) کارگردان سوئدی مستند برنده جایزه اسکار «در جستجوی شوگرمن-Searching for Sugar Man» باعث شوکه شدن جامعه فیلمسازی کن شد. جوهر بنجلول روزنامه نگار می گوید برادر کوچکترش بعد از مدتی دست و پنجه نرم کردن با افسردگی از زندگی دست شسته است.

این فیلمساز در سال 2013 و بعد از نمایش اولین فیلمش یعنی «در جستجوی شوگرمن» که برنده جایزه اسکار بهترین مستند سال شد، به شهرت بین‌المللی رسید. داستان این فیلم درباره این است که چطور سیکستو رودریگز خواننده و آهنگساز بعد از اینکه موفق نشد در آمریکا به شهرت دست پیدا کند، در آفریقای جنوبی دوران آپارتاید، آن هم بدون اینکه خودش بداند، تبدیل به یک ابرستاره شد.

نیکولاس ویندینگ رفن (Nicolas Winding Refn) کارگردان دانمارکی در کنفرانس رسانه ای هیات داوران که روز چهارشنبه برگزار شد گفت: این اتفاقی بسیار تراژیک است و او فیلمساز فوق العاده‌ای بود. برای چیزهایی که از دست می دهد بسیار متاسفم. زندگی یک هدیه زیباست.

گائل گارسیا برنال از دیگر اعضای هیأت داوران کن نیز گفت: من او را به مدت کوتاهی در مراسم اسکار سال گذشته دیدم. بسیار ناراحت ام که این اتفاق افتاده است.

فیلم مستند «در جستجوی شوگرمن» علاوه بر بردن تعداد زیادی از جوایز معتبر – از جمله یک جایزه بفتا برای بهترین فیلم مستند – تبدیل به فیلمی پرفروش در باکس آفیس نیز شد و برای کمپانی پخش سونی پیکچرز کلاسیکس در ایالات متحده سه میلیون و 700 هزار دلار به ارمغان آورد. این فیلم همچنین در سوئد نیز یک میلیون و 700 هزار دلار فروش داشت و تبدیل به پرفروش ترین فیلم مستند سوئدی تاریخ شد. توجه به وجود آمده نسبت به رودریگز نیز باعث احیای مسیر حرفه‌ای کاری او شد. کریستین برنهارت مدیر برنامه های سیکستو رودریگز به یکی از روزنامه های سوئدی گفت: بنجلول فیلمسازی خارق العاده و با استعداد بود که از طریق فیلمش به رودریگز یک شانس دوم داد.

در سال 2006، بنجلول از شغل خود استعفا داد و دوربین و کوله پشتی برداشت و شروع به سفری به سراسر آفریقا کرد تا بتواند به دنبال داستانی بگردد که از روی آن فیلمی بسازد. او در کیپ تاون با استیون سیگرمن ملقب به شوگر آشنا شد که به او درباره داستان رودریگز توضیح داد. چهار سال طول کشید تا بنجلول توانست برای فیلمش سرمایه گذار پیدا کند و آن را بسازد و با کناره‌گیری یکی از سرمایه گذاران در لحظه آخر، نزدیک بود کل پروژه از هم بپاشد، با این حال در انتها بنجلول و سایمون چین تهیه کننده همکار او، موفق به دریافت جایزه اسکار بهترین فیلم مستند شدند.

همه در حال حدس‌ زدن راجع به این هستند که چه کسی برنده جایزه نخل طلای کن امسال خواهد بود، اما اکنون حرفه‌ای ها وارد عمل شده اند. در حالی که هنوز یک فریم از فیلم‌های بخش رقابتی کن هم به نمایش در نیامده اند، اما بازار حدس و گمان در این زمینه داغ داغ است.

تا اینجا، فیلم مورد علاقه منتقدان «خواب زمستان-Kis Uykusu یا Winter Sleep» ساخته نوری بیلج سیلان (Nuri Bilge Ceylan)، کارگردان ترکی است. سایت ایرلندی پدی پاور بهترین شانس را برای برنده شدن جایزه نخل طلا به این فیلم می‌دهد. نیل یانگ که سایت سینمایی سالن آسایش فیلم نیل یانگ را اداره می کند و برای هالیوود ریپورتر نیز نقد فیلم می نویسد، سال هاست که برنده نخل طلای فستیوال کن را پیش بینی می کند. او نیز شانس اول را به فیلم «خواب زمستان» می دهد.

بسیاری بر این باورند که سیلان باید بسیار قبل از این برنده جایزه نخل طلا می شد. او در سال های اخیر برنده چندین جایزه معتبر از جمله دو جایزه هیات داوران برای فیلم های «دوردست-Distant » در سال 2002 و «روزی روزگاری در آناتولیا-Once Upon a Time in Anatolia » در سال 2011 و یک جایزه بهترین کارگردان برای فیلم «سه میمون-Three Monkeys » سال 2008 شده است.

اما روزنامه محلی «نایس متین» بعد از تجزیه و تحلیل دقیق فیلم های برنده نخل طلای کن از سال 1946 تا به حال، به این نتیجه رسیده است که فیلم وسترن «The Homesman» ساخته تامی لی جونز برنده امسال خواهد بود. افرادی که تا کنون دومین تجربه کارگردانی تامی لی جونز را با نقش آفرینی هیلاری سوانک دیده اند نیز می‌گویند این فیلم مسلما یکی از رقابت کنندگان اصلی و مدعیان جایزه خواهد بود.

نگاهی نزدیک به پیش زمینه اعضای هیات داوران نیز می تواند چند امکان دیگر را مطرح کند. جین کمپیون رییس هیات داوران، علاقه شدیدی به فیلم های درام دوره ای دارد – فیلم برنده نخل طلای «پیانو» و ورودی بخش رقابتی «ستاره درخشان» را در نظر بگیرید – که می تواند خبر خوبی برای فیلم بیوگرافیکی «آقای ترنر» ساخته مایک لی باشد. علاقه گائل گارسیا برنال به فیلم‌های درام سیاسی مانند «خاطرات موتورسیکلت» و «نه!» نیز می تواند شانس بیشتری به فیلم درام جنگ چچن «جستجو» ساخته میشل هازاناویکوس بدهد. ژیا ژانگ کارگردان چینی نیز که  فیلم «ذره ای گناه» اش نمایشی پر دل و جرات از چین مدرن بود و همچنین برایش جایزه بهترین فیلمنامه سال گذشته را نیز به ارمغان آورد، ممکن است طرفدار فیلم «لوایاتان» ساخته آندری زیاژینتسف باشد که برداشتی از روسیه امروزی است.

با این وجود، بسیار پیش‌ آمده است که اعضای هیات داوران جشنواره فیلم کن، همگان را متحیر سازند و همه را سورپرایز کنند. هیات داوران امسال نیز از این نظر بسیار ویژه است که رییس اش جین کمپیون، یک زن است و اکثریت رای دهندگان اش را نیز زنان تشکیل می دهند.

در همین حال بنا به گزارش ورایتی، کمپیون امسال رسما اعلام کرده که فیلم های ساخته کارگردانان مرد را دوست ندارد. او با تاکید بر صحبت‌های رییس جشنواره کن که اعلام کرده بود تنها هفت درصد از 1800 فیلم متقاضی حضور در جشنواره کن ساخته کارگردانان زن بودند، اعلام کرد این امر به نوعی نشان دهنده این است که سینما شاید یک صنعت غیردموکراتیک باشد.

جین کمپیون گفته است داوران باید با قلب و وجدان‌نشان تصمیم بگیرند و فیلمی را که واقعا دوست دارند انتخاب کنند.

کمپیون که هنوز هم تنها کارگردان زنی است که موفق به دریافت بالاترین جایزه فستیوال کن شده است، ممکن است بخواهد با تقدیم کردن جایزه به یکی از دو فیلم کارگردانی شده توسط خانم ها در مراسم امسال، قدرت کارگردانان زن را نمایان کند. اگر اینطور باشد، شرط هوشمندانه تر فیلم «آب را ساکن کن» ساخته نائومی کاوازی خواهد بود. کاوازی که در سال 2007 برای فیلم «جنگل سوگوار» برنده گرند پری شد گفته است: من هیچ چیز را بیشتر از نخل طلای کن نمی خواهم. هدفم چیز دیگری نیست. و این فیلم مطمئنا شاهکار من است.

باید تا 24ماه می صبر کنیم تا ببینیم که هیات داوران نیز با این نظر او موافق هستند یا خیر.

شرکت کنندگان در بخش رقابتی امسال جشنواره کن عبارتند از:

«خداحافظی با زبان» ساخته ژان لوک گدار
«اسیر» ساخته اتوم اگویان
«ابرهای سیل ماریا» ساخته الیویر آسایاس
«شکارچی روباه» ساخته بنت میلر
«The Homesman» ساخته تامی لی جونز
«تالار جیمی» ساخته کن لوچ
«عجایب» ساخته آلیس رورواچر
«لویاتان» ساخته آندری زیاجینتسف
«نقشه ستارگان» ساخته دیوید کروننبرگ
«مامی» ساخته زیویر دولان
«آقای ترنر» ساخته مایک لی
«سن لوران» ساخته برترند بونلو
«جستجو» ساخته میشل هازاناویکوس
«آب را ساکن کن» ساخته نائومی کاوازی
«تیمبوکتو» ساخته ابدرهامنه سیساکو
«دو روز، یک شب» ساخته ژان پیر و لوک داردن
«داستان های وحشی» ساخته دیمین زیفرون
«خواب زمستان» ساخته نوری بیلج سیلان

لیلا حاتمی و دیگران داوران بخش مسابقه اصلی جشنواره فیلم کن در مراسم اولین نمایش جهانی فیلم «گریس از موناکو» حضور داشتند. کیدمن در این فیلم نقش گریس کلی بازیگر هالیوود و بعدها پرنسس موناکو را بازی می‌کند.

110197.jpg

بازیگر ایرانی به همراه هشت داور دیگر برنده جایزه نخل طلا و دیگر برندگان بخش مسابقه اصلی را انتخاب می‌کند.

جین کمپیون فیلمساز نیوزیلندی رئیس داوران بخش مسابقه اصلی است. ویلم دافو بازیگر آمریکایی، سوفیا کوپولا کارگردان، فیلمنامه‌نویس و بازیگر آمریکایی نیکلاس ویندینگ رفن کارگردان دانمارکی، کارول بوکوئه بازیگر و مدل فرانسوی، جئون دو-یئون بازیگر اهل کره‌ جنوبی، گائل گارسیا برنال بازیگر و کارگردان مکزیکی و جیا ژانکه کارگردان چینی دیگر داوران بخش مسابقه اصلی هستند.

110198.jpg

شصت و هفتمین دوره جشنواره فیلم کن 14 تا 25 مه (24 اردیبهشت تا 4 خرداد) برگزار می‌شود.

نمایش بیشتر

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن
بستن